Implantologie

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Implantologie is het snelst groeiende onderdeel van de tandheelkunde en heeft tot doel een of meerdere tanden te vervangen door tandimplantaten. Implantaten zijn kunstmatige wortels, meestal vervaardigd uit Titanium, die in het bot geplaatst worden.

Op het moment dat zowel de behandelaar als de patiënt letterlijk met de rug tegen de muur staan als het gaat om tandheelkundige oplossingen, biedt implantologie mogelijkheden die vroeger niet bestonden. Tandheelkundige implantologie is dan ook niet een vervanging van bestaande middelen, maar een uitbreiding, waarbij het ineens mogelijk blijkt om verloren tandfuncties door middel van implantaten en de daarop vervaardigde constructies terug te vinden. Een en ander is afhankelijk van de mogelijkheid om implantaten te kunnen plaatsen. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat er voldoende bot aanwezig is en ook op de juiste plaats. Binnen de implantologie is het op dit moment zo dat de esthetische wens de chirurgie dicteert. In gewoon Nederlands; als er om esthetisch redenen implantaten geplaatst moeten worden, dan is het heel vaak noodzakelijk om op de plek waar de implantaten moeten komen eerst de kwaliteit van het bot te verbeteren om daarmee te bereiken dat het eindresultaat ook esthetisch verantwoord is.

De moderne implantaten hebben meestal een schroefvorm, die in het bot wordt geschroefd. Deze schroef zal na verloop van tijd vastgroeien in het bot door een proces dat osseointegratie heet. Nadat het implantaat is vastgegroeid in het bot kan er een vervanging gemaakt worden voor de verloren tanden.

Grofweg kan de indicatie verdeeld worden tussen vervanging van een tand, vervanging van meerdere tanden en vervanging van alle tanden.

  • Bij vervanging van een enkele tand zal er op het implantaat een kroongemaakt worden.
  • Bij vervanging van meerdere tanden zal er meestal een brug gemaakt worden maar het implantaat kan ook dienen als ondersteuning van een uitneembare constructie zoals een frameprothese.
  • Bij vervanging van alle tanden in een kaak kan de opbouw bestaan uit een vaste brug of een uitneembare prothese welke verankerd wordt op de implantaten door middel van bijvoorbeeld drukknoppen of een staaf-huls constructie.
Er wordt in onze praktijk erg veel gewerkt met implantaten. In de meeste gevallen voor het vervaardigen van een (klik)prothese, maar ook ter vervanging van verloren elementen. Wij werken samen met zeer deskunige kaakchirurgen die de implantaten zeer nauwkeurig en netjes op zijn plaats zetten. De suprastructuur wordt door ons in huis vervaardigd.
Daar waar het gaat om twee implantaten ten behoeven van een onder prothese wordt er eerst een aanvraag ingediend bij uw verzekering om er zeker van te zijn dat deze ze vergoed. Doorgaans wordt er 75% vergoed als blijkt dat dat de onder prothese dusdanig slecht functioneerd dat implantolgie de enige optie is. De ingreep is slechts minimaal. Uiteraard gebeurt dit met verdoving. Na een ingroei van doorgaans 3 maanden kan aan de nieuwe prothese worden begonnen. U hoeft die tijd niet zonder tanden te lopen.
Er zijn zeer vele opties en mogelijkheden met implantaten. Wij leggen u het graag uit wat deze mogelijkheden zijn.