Orthodontie

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde dat zich bezig houdt met het optimaliseren van de stand van tanden in de kaken door middel van beugels. De term orthodontie komt van de oud-Griekse woorden orthos (recht) en odontos (tand).

De uitwerking van de orthodontie is in het dagelijks leven te zien door de beugels die mensen dragen en waarbij via haakjes en elastiekjes permanente trek- en drukkrachten op de gebitsdelen wordt uitgeoefend tot de gewenste stand is bereikt. Hierbij moet in jaren gedacht en gerekend worden.
Tijdens de behandeling moet de patiënt de beugel meestal dag en nacht dragen (actieve behandelingsperiode). Tijdens deze periode is regelmatige controle en/of bijstelling van de beugel noodzakelijk. Daarna wordt de beugel vaak alleen nog 's nachts gedragen (retentieperiode). Deze laatste periode is ervoor bedoeld om de tanden en kiezen na de behandeling zo goed mogelijk in de gecorrigeerde stand vast te laten groeien. Tegenwoordig worden er echter ook vaak kleine metalen draadjes (spalkjes) achter de tanden geplaatst om het gebit na een beugelbehandeling in de goede stand vast te houden.
Bij ons in de praktijk worden orthodontische behandelingen gedaan door de tandarts zelf bij kleine ingrepen. Daar waar een of meerdere fronttanden scheef staan zal hij u graag vertellen wat de mogelijkheden zijn. Dit zal meestal worden gedaan met een "plaatje" waar een draad langs de voortanden loopt. Soms maken we ook gebruik van zogenaamde plakkertjes (braquets). 

Mocht er een uitgebreidere behandeling nodig zijn dan verwijzen wij u graag door naar een orthodontist. Deze doet veel uitgebreidere behandelingen.

Orthodontie is zeker niet iets voor kinderen alleen. Ook volwassen kunnen normaal gesproken uitstekend orthodontisch behandelt worden. Zo kunt u alsnog uw tanden recht laten zetten!