Mondgezondheid

 
 
 
 
 
 
 
 
 
De mond is een belangrijk deel van uw gezicht en valt daarom direct op. Een schone mond ziet er verzorgd uit. Het is prettig te kunnen lachen en praten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over slechte adem of aanslag op de tanden.
Een goede mondhygiëne is belangrijk voor het behoud van uw tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees kan zonder dat u het merkt leiden tot het verlies van tanden en kiezen. Geïrriteerd en bloedend tandvlees bijvoorbeeld zorgt ervoor dat het poetsen een pijnlijk ritueel wordt.
Sommigen groepen hebben speciale aandacht nodig zoals bijvoorbeeld zwangere vrouwen, hartpatiënten en diabeten. Ook poets u uiteraard om gaatje in de tanden en kiezen te voorkomen. U zult thuis uw gebit goed moeten onderhouden. Deze zelfzorg bestaat uit: twee keer per dag te poetsen, liefst elektrisch en daarnaast één keer per dag de ruimte tussen uw tanden en kiezen (interdentaal) te reinigen met floss, stokers of ragers.
Eenmaal per 24 uur moet alle plaque zijn verwijderd, dan kan het zijn schadelijke werk niet uitoefenen.
Een goede zelfzorg is noodzakelijk, maar elke mond is anders. Er bestaan daarom nog veel meer specifieke hulpmiddelen. Als tijdens de controle blijkt dat uw mondhygiëne niet voldoende is kan het zijn dat uw tandarts u aanraad om naar een preventie-assistente te gaan. Zij zal behalve het gebit goed reinigen u ook helpen bij het zelf leren verwijderen van uw plaque. Soms is het noodzakelijk gedurende langere tijd met enig regelmaat terug te komen om zodoende ervoor te zorgen dat uw gebit in optimale conditie blijft.
 
Voorkomen is in dit geval duidelijk beter dan genezen!